Vad är pantotensyra?

Pantotensyra och Vitamin B5 är exakt samma vitamin. I Sverige har denna vitamin två namn som används; Pantotensyra och Vitamin B5.

Vitaminet finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Vitaminet påskyndar celltillväxten och stimulerar på så sätt läkning av sår, reparation av skador på hud samt slemhinnor. Det fungerar även som antioxidant.

Vitamin B5 påverkar även hårets fuktbalans så att det ser friskare och glansigare ut. Pantotensyra anses motverka grått hår.

Pantotensyra katalyserar förbränningen av alla energigivande näringsämnen. Syntesen avkolesterol, fettsyror, acetylkolin och hormoner i binjurebarken är beroende av CoA.

Vitamin B5 sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, däribland leverns förmåga att bryta ner rester från läkemedel.

Vitaminet fungerar även genom att minska mängden hudfett som produceras i porerna vilket minskar näringstillförseln till acnebakterien. På så sätt kan den som har problem med finnar tillföra mer vitamin B5 i sin kost och därmed minska eller helt bli av med sina acneproblem.

Av Livsmedelsverket rekommenderat dagligt intag är 5 mg.

Pantotensyra mot finnar

Vitamin B5 i höga doser har visat sig fungera bra mot finnar och fet hy. För att få bra resultat så är det viktigt att man köper en vitamin b5 som är gjord just för att användas mot finnar och som håller en hög och jämn kvalitet.

Här kan du köpa panotensyra

Butik Erbjudande Leverans Direktlänk
boozt Fri frakt 2-3 dagar