Allmänt om acne

Statistik visar att så mycket som 80% av den vuxna befolkningen har haft acne någon gång. Finnar drabbar alla kön och åldrar vilket gör det en universell hudsjukdom. Den goda nyheten att acne inte är smittsamt. Även om det är inte smittsam från person till person, kan det spridas till hela ansiktet och kan allvarligt påverka hela hudens vävnader. Det är inte sant att det bara drabbar dem som går igenom puberteten. Även spädbarn eller personer som är en bra bit över fyrtio, kan utveckla denna hudsjukdom. Acne infantilis är den term som används för akne på nyfödda barn, medan acne rosacea å andra sidan är relaterad till medelålders människor.

Medicinskt sett akne utgår från bildandet av härdat talg eller den oljiga substans som utsöndras på huden genom talgkörtlarna. Detta kommer sedan att genomsyras av infekterande bakterier, vilket i sin tur utlöser immunförsvaret att släppa vita blodkroppar för att hindra angrepp av bakterier. Eftersom detta händer kommer döda vita blodkroppar och bakterier ansamlas i hårsäckarna blandas med skräp och döda partiklar huden, som sedan kommer att förvärra skadorna.

De flesta milda fall kan behandlas med receptfria läkemedel. De är i allmänhet aktuella läkemedel, som du applicerar på huden för akne-behandling. De kan komma i form av tvålar, lotioner, geler och krämer. Omvänt så tas systematiska mediciner oralt. Den vanligaste av dessa typer är olika sorters antibiotika.

Att veta att du inte är den enda som drabbats av akne någon gång i livet eller någon annan hjälper till i att det alltid kommer att vara ny forskning och nya produkter tas i drift. Fortsätt att läsa på om aktuell forskning kring detta vilket kommer hjälpa din kamp mot den.

Det finns mycket mer att skriva om detta. Läs mer om acne på sajten Behandling av acne. Där finner du fler tips på vad du kan göra för att bekämpa ditt problem. Förutom information om varför dessa hudproblem uppstår, ges även tips på läkemedel och produkter som fungerar.