De tre vanligaste formerna av är:

  • Piller/tablettform: Dessa sväljs med vatten. Tabletter är vanligtvis på 500 mg. Mindre än 500mg innebär att det blir en hel del piller att svälja. Mer än 500 mg innebär att de är svårare att svälja. Tabletterna löses oftast inte upp helt i vatten, på grund av några extra ingredienser däri. Tänk på att piller är svårare att använda i topikal form än pulver.
  • Vitamin B5 som pulverPulver: Löses upp i ett glas vatten och därefter sväljas. Korrekt dos är svårare att mäta jämfört med piller. Vi rekommenderar Er att använda en precisionsvåg för ändamålet. En del väljer att mäta mängden med en tesked. Pulver kan enkelt användas i topikal form.
  • Topikal form: Är oftast en crème som ska tillämpas på den del av ansiktet där acne kan förekomma.

Depåtabletter

Vissa tillskott, även några varianter av Vitamin B5, finns som depåtabletter. Dessa är tillverkade på ett sätt som gör att det verksamma ämnet löses ut lite i taget. På så sätt får man en jämn och långvarig effekt av läkemedlet med så få biverkningar som möjligt. Om man delar eller krossar en depåtablett verkar den för kraftigt och under för kort tid. Vissa depåtabletter med skåra kan delas men delarna måste sväljas hela. Denna form av tabletter tillhör dock undantagen, speciellt för Vitamin B5 där bieffekter knappt finns.

Men enligt Don (från acne-vitamins.com), kommer depåtabletter av Vitamin B5 att orsaka mindre konflikter med upptagningen av andra B vitaminer och därmed minskar risken för brist på vitamin B-. Då skulle depåtabletter vara en säkrare form att ta denna vitamin i. Hans uttalanden om time-released form:

De flesta depåtabletter fungerar genom att använda en beläggning som står emot magsyran, med innehållet i stället är mestadels absorberas i tunntarmen, som har en högre absorbans. Omvänt är de flesta av vitaminer absorberas från livsmedel och normala tillägg absorberas i magen.

Vitaminer absorberas av receptormolekyler och kan konkurrera med avseende på absorbans av dessa molekyler. En brist kunde förmodligen inträffa om ett överflöd av en vitamin konkurrerar ut andra vitaminer för samma typ av receptor-molekyler, i synnerhet i det fall att dessa receptormolekyler har en högre affinitet för nämnda vitamin över andra.

Genom att använda depåtabletter, gör du faktiskt chanserna för det här scenariot mycket mindre troligt. Detta beror på det faktum att konkurrerande vitaminer nästan alltid absorberas i magen (såvida du inte tar dem i tid frigörs-form också), så det finns lite oro över direkt konkurrens mellan vitaminer för samma receptormolekyler. Även om viss konkurrens förekommer, är det inget som plötsligt spola av pantotensyra (förmodligen fem gånger per dag) från hög-doser av vanliga B5 kapslar, återigen främst absorberas i den koncentrerade delen av magen. Den senare scenariot är mycket mer sannolikt att resultera i en utträngning av receptormolekyler.

Pulver eller tablettform

Pulver jämfört med piller, så är pulver:

  • svårare att hitta i en butik
  • billigare
  • lättare att svälja
  • smakar illa, eller åtminstone sämre
  • kan användas som topisk form
  • svårare att mäta snabbt och korrekt

Personligen föredrar jag pulver. På morgonen tar jag ett glas vatten med Vitamin B5. Tänk på att det upplöst i kranvatten, förmodligen har ett mycket tidigare utgångsdatum.